tiistai 13. maaliskuuta 2018

72. Lypsä lehmää

Tähän mennessä paras tehtävä! Onnekseni toveri Terhin kotipaikka on lypsytila, joten tehtävä oli mahdollinen suorittaa. Tässä tarinani maatilalaisena.

Iltalypsylle mennään lähdettiin puoli neljän maissa. Avustajan toimiin kuuluu lehmien ruokapöydän siivoaminen uutta ruokaa varten ja kakkakuilun lakaisu. Tämän jälkeen ammattilainen jakaa erilaisia nappuloita lehmille, jotka odottavat harmaata ruokaansa jo innolla!






Tämän jälkeen siirrytään itse lypsyhommiin. Ensin lehmän utareet putsataan kuumalla keltaisella rätillä. Yksi rätti per lehmä.














Tämän jälkeen otetaan mustavalkoinen astia, johon lypsetään jokaisesta utareesta muutama ruiskaus. Tällä varmistetaan maidon laatu (en kyllä tiedä mitä piti tarkkailla, mutta lypsin silti). Odotetaan minuutti maidon nousemista.












Tämän jälkeen laitetaan lypsykone paikalleen maitoputkeen. Otetaan imuosa, painetaan mustaa nappia pohjasta ja viedään imuosa lehmän utareille. Sitten yritetään tasapainotella konetta käsissä ja tähdätä imuosaa utareeseen. Tässä välissä lehmä todennäköisesti mulkoilee, kuka idiootti siellä oikein häärää. Kun vihdoin kaikki imuosat ovat utareissa tukevasti kiinni, odotellaan.






Edellisiä vaiheita toistetaan neljän lypsykoneen verran. Lehmä on valmis, kun oranssihaitarinappi on alhaalla. Tämän jälkeen vedetään mustaa nappia alaspäin, jolloin imu helpottaa. Tipautetaan kaikki neljä suppiloa käteen ja ripustetaan sinisen osan alapuolella olevaan koukkuun. Sitten painellaan mustaa nappia edes takaisin, että pieni valkoinen säiliö tyhjenee maidosta. Tämän jälkeen letku irroitetaan putkesta ja siirretään seuraavan lehmän luokse. Tämän jälkeen suihkutetaan
leikkausjodia utareisiin niiden desinfioimiseksi.











Aloittelijana täytyy olla tarkkana ettei lähde lypsämään punaisin merkein varustettuja lehmiä. Kuvassa olevassa lehmässä on iso punainen U sen merkiksi, että lehmä on ummessa. Tällä tarkoitetaan nähtävästi sitä, että lehmä synnyttää parin kuukauden päästä ja se tarvitsee lepoa. Punaisella voi olla myös OE, joka tarkoittaa että lehmältä puuttuu oikeaetu-utare. Oikeaan etuimukuppiin on tällöin laitettava oranssi suppilo
turhan imun välttämiseksi.



Lypsyn välissä käydään ruokkimassa pienokaisia. Tilalla oli kolme suloista vasikkaa, joista nuorinta taidettiin ruokkia oikealla maidolla ja kahta vanhempaa maitojauhemaidolla.






Kun lypsy oli ohitse, vietiin lypsykoneet roikkumaan tankkihuoneeseen pesua varten. Imuosat laittetiin johonkin laitteeseen, jonka jälkeen maitoputket ja laitteet puhdistuivat koneen toimesta.












Lypsyn jälkeen lehmille annettiin lisää harmaita papanoita. Kun ne oli ahmittu, ajettiin käytävälle rehua, jota sitten talikoitiin lehmille syötäväksi. Tämän jälkeen täytettiin puruastiat ja heiteltiin puruja lehmän jalkoihin, hiehojen karsinoihin ja vasikoille.










Sitten lypsy on valmis! Muutama vinkki vielä aloittelevalle lypsäjälle

1. Lypsäminen on rankkaa, koneet painaa paljon
2. Haju ei oikeastaan ole paha, mutta tarttuu silmälaseista lähtien kaikkeen.
3. Lehmät tajuavat, ettet tiedä yhtään mitä olet tekemässä



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti